Newsletter

Prijavite se na naš newsletter sistem i primajte najnovija obavještenja iz Ekonomskog Instituta.

Wall Street ojačao više od 1 odsto

Datum objave: Srijeda, 7 Marta, 2018
Objavljeno u Vijesti

NJUJORK, Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene akcija porasle više od 1 odsto jer ulagači vjeruju da će predsjednik SAD-a Donald Trump popustiti u vezi najavljenih carina na uvoz čelika i aluminijuma, pa su splasnuli strahovi od trgovinskih ratova.

 

S&P 500 porastao je 1,1 %, a Dow Jones 1,4 %. Nasdaq je bio u plusu od 1 %.

Trumpovi planovi o uvođenju tarifa na čelik i aluminijum dočekani su s negodovanjem u redovima Republikanaca koji strahuju kakve bi posljedice to moglo imati na američku ekonomiju.

Evropska komisija će u srijedu razmatrati protivmjere odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvede carine na uvoz čelika i aluminijuma u Sjedinjene Države, rekao je potparol Komisije, dodavši da će odgovor Evrope biti “brz, čvrst i razmeran”.

Trump je u četvrtak najavio da će uvesti carinu od 25 % na čelik i 10 % na aluminijum kod uvoza u Sjedinjene Države, zbog čega su američki trgovinski partneri odmah reagovali i krenuli razmišljati o protivmjerama.

Evropska unija mogla bi uvesti carine od 25 % na uvoz levisica i burbona iz SAD-a ako američki predsednik uvede carine na uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope, kazala je u ponedjeljak za BBC poverenica EU za trgovinu Cecilia Malmstroem.

Legendarne američke traperice i žestoko piće nalaze se na skiciranom popisu američkih proizvoda čiji bi uvoz EU mogao ubuduće cariniti, pojasnila je Malmstroem.

Hina

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

BIRS

FIRS

ORS