Newsletter

Prijavite se na naš newsletter sistem i primajte najnovija obavještenja iz Ekonomskog Instituta.

Socijalno poduzetništvo je izlaz iz nezaposlenosti i siromaštva

Datum objave: Četvrtak, Mart 30, 2017
Objavljeno u Vijesti
Socijalno-preduzetnitvo

SARAJEVO, U okviru Sajma socijalnog poduzetništva “Sarađujmo, biznis je biznis”, koji je otvoren na “Trgu oslobođenja Alija Izetbegović“, deset komercijalnih preduzeća će imati ulogu mentora socijalnim preduzećima.

Fondacija za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH), uz podršku agencije Boram, organizator je ovog sajma u okviru USAID projekta “Program održivosti civilnog društva u sektoru ljudska prava marginalizovanih grupa (CSSP)“
Direktorica FSU Ranka Ninković-Papić je kazala da je cilj sajma spajanje komercijalnih i socijalnih preduzeća, društveno odgovornih firmi koje su se odazvale i deset preduzeća koja u praktičnom smislu rade sa marginalizovanim grupama. 

“Cilj je da se vidi kako mentori, društveno odgovorne firme, velike komercijalne kompanije mogu njima i savjetom ili na drugi način pomoći, kako oni mogu da uspostave saradnju”, kazala je ona i dodala da se treba okrenuti socijalnom poduzetništvu jer je to izlaz za nezaposlenost i siromaštvo, posebno ugroženih kategorija.

Navela je da je 14 miliona ljudi u državama EU zaposleno kroz socijalno poduzetništvo, te da taj primjer govori da je budućnost u tome te stoga organizatori sajma zagovaraju i rade na stvaranju povoljnijeg okruženja da bi se u konačnici pomoglo onima koji su ugroženi.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović je rekao da ima firmi koje zapošljavaju osobe sa invaliditetom i uspješne su. Stoga, on je mišljenja da treba izmijeniti zakon koji bi išao naruku socijalno ugroženim osobama te spustiti ingerencije na lokalni nivo kako bi bili operativniji i uspješniji.

Komercijalno-socijalno partnerstvo ogledaće se u podršci pripadnicima ugroženih grupa, upoznavanju njihovih sposobnosti i potreba, načina na koji su organizirali svoje djelatnosti, te u pružanju podrške njihovom radu na različite načine.

Na jednodnevnom sajmu učestvuju preduzeća organizirana u partnerstvo: Universal Design – Tingea, 3 Down – Clean Kakanj, TMP-Vispak, Apel Promet-Fiskus, Lotosice-Ami galerija, Transfer Print-Sprind, Patriot Bijeljina-Euro Asfalt, Proreha-Akova, Kaldrmica-Green Way, Funky Guerrilla-ICBL.

“Bit ovog mini sajma je da na neki način spojimo socijalno poduzetništvo s partnerima koji su više prisutni na tržištu, jači su. Spojili smo, naprimjer, Euro-asfalt koji je bh. gigant zajedno s firmom Patriot iz Bijeljine koja se bavi čišćenjem infrastruktura. Spojili smo industriju Akova s firmom Proreha”, kazala je Samra Lučkin, direktorica Borama, suorganizatora sajma.

Kompanije koje učestvuju na ovom sajmu pokazuju društveno odgovorno ponašanje i daju veliki doprinos u ostvarivanju osnovnog prava pripadnika marginalizovanih grupa – prava na rad.

Klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

BIRS

FIRS

ORS