Newsletter

Prijavite se na naš newsletter sistem i primajte najnovija obavještenja iz Ekonomskog Instituta.

Obnovljivi izvori energije kao faktor ekonomskog razvoja

Datum objave: Utorak, Septembar 1, 2015
Objavljeno u Vijesti
EI

Okrugli sto na temu ‘’Solarna energija – potencijal za razvoj’’ održan je 27. Avgusta 2015. godine u Trebinju u organizaciji Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske i Ekonomskog instituta Banjaluka, a u okviru aktivnosti na implementaciji projekta ADRIACOLDDifuzija rashladnih sistema i osvježavajućih tehnologija zasnovanih na korištenju solarne energije na jadranskom području finansiranog od strane Evropske komisije.

„Cilj okruglog stola je da se ukaže na značaj obnovljivih izvora energije, posebno solarne energije za lokalni ekonomski razvoj. U obraćanju prisutnima, Aleksandar Džombić, predsjednik Savjeta Ekonomskog instituta Banjaluka je istakao da u  Hercegovini postoje mogućnosti većeg korišćenja  solarne energije, i da je  važno  da se podstakne razgovor o ovom pitanju i ukaže, ne samo na tehnološke mogućnosti, već i  ekonomske efekte upotrebe sunčeve energije.

Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS istakao da :
Svi privredni subjekti, preko toplana do automobila koji zagađuju okolinu su obavezni da plate određenu vrstu naknade da bi se mogli finansirati projekti i subjekti koji će se baviti smanjenjem te vrste zagađenja. Mi sada raspolažemo malim dijelom sredstava i namjera nam je da u Republici Srpskoj postavimo dodatne propise kako bi značajnije mogli da finansiramo ove projekte“.

Izlaganje na temu “Uloga solarne energije u mrežnim energetskim sistemima” održao je  doc. dr Goran Krajačić, a o solarnoj energiji kao impulsu za lokalni ekonomski razvoj je govorio dr Zoran Morvaj, regionalni menadžer EBRD WEBSEEF programa.

U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici, institucija Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, javnih preduzeća, Komore RS, poslovne zajednice i nevladinog sektora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

BIRS

FIRS

ORS