Newsletter

Prijavite se na naš newsletter sistem i primajte najnovija obavještenja iz Ekonomskog Instituta.

Kilovati potekli iz Medne

Datum objave: Četvrtak, Mart 8, 2018
Objavljeno u Vijesti
20180307111610_256978

RIBNIK – Mini-hidroelektrana “Medna” u Donjim Vrbljanima kod Ribnika, u koju je uložen 41 milion maraka, juče je puštena u rad.

Početak rada elektrane ozvaničili su ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić i pomoćnik direktora slovenačke kompanije “Interenergo” Anton Papež. Slovenci su realizovali projekat u saradnji sa kompanijom “Kelag” iz Austrije.

Papež je rekao da mu je zadovoljstvo što su pustili u rad postrojenje koje ima veliki značaj, ne samo za investitore koji su realizovali projekat, nego i za RS.

– Ova mini-hidroelektrana će proizvoditi struju za 50.000 stanovnika, što je značajan doprinos stabilnom snabdijevanju električnom energijom. Hidroelektrana je izgrađena u skladu sa najsavremenijim standardima koji se primjenjuju u pogledu ekologije, uticaja na sredinu i tehnoloških rješenja. Projekat je realizovan tako da će imati najmanji mogući uticaj na okolinu –rekao je Papež i najavio interesovanje njegove kompanije za nove slične projekte.

Đokić je istakao da će od “Medne” veliku korist imati RS, a posebno opština Ribnik i dijelom Mrkonjić Grad.

– Hidroelektrana doprinosi još sigurnijem snabdijevanju stanovništva električnom energijom i rastu izvoza struje. Izgrađena je prema najsavremenijim tehnološkim standardima. Primijenjene su nove tehnologije kojih do sada nije bilo u regionu. To sve potvrđuje da je RS dobro mjesto za investicije i da ima velike potencijale za izgradnju ovakvih objekata. U ovoj godini biće izgrađen niz novih energetskih objekata – rekao je Đokić i podsjetio da je u izgradnji hidroelektrane “Medna” bilo angažovano 20 preduzeća i više stotina radnika, čime je dat doprinos poslovanju domaće privrede.

Puštanju u rad hidroelektrane “Medna” prisustvovali su direktor “Elektroprivrede RS” Željko Kovačević, direktorica “Elektrokrajine” Seka Kuzmanović i predstavnici opština Ribnik i Mrkonjić Grad.

Izgradnja hidroelektrane počela je 2014. godine, njena instalisana snaga iznosi 4,9 megavata, a planirano je da godišnje proizvodi 21 gigavat-čas električne energije.

Kompanija “Interenergo” je osim ove izgradila još dvije male hidroelektrane, čija je vrijednost oko 29 miliona maraka. Riječ je o hidroelektranama “Zapeće” i “Novakovići” na rijeci Ugar.

Razvoj energetike

Petar Đokić je rekao da bi Vlada RS uskoro trebalo da razmatra izmjene Strategije razvoja sektora energetike do 2035. godine, nakon čega će biti upućena u parlamentarnu proceduru.

– RS je jedina u BiH donijela ovu strategiju do 2030, ali su urađene izmjene i dopune do 2035. godine, kojima je preciznije definisan strateški pravac razvoja energetike. Ovaj dokument sa istom strategijom u FBiH treba da bude objedinjen u jedan, odnosno energetsku strategiju BiH – rekao je Đokić.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

BIRS

FIRS

ORS