Newsletter

Prijavite se na naš newsletter sistem i primajte najnovija obavještenja iz Ekonomskog Instituta.

Državni dug pritiska

Datum objave: Četvrtak, Mart 8, 2018
Objavljeno u Vijesti
kina

PEKING, Kineski ministar finansija Sjao Đie izjavio je, nastojeći da smiri zabrinutost zbog rasta državnog duga, da je zaduživanje vlade ispod opasnog nivoa. 

On je istakao i da vlasti mogu da spriječe finansijske sistemske rizike.

Njegova izjava je, kako navodi agencija AP, odgovor na prošlogodišnje kritike koje su na račun Pekinga iznijele strane globalne rejting agencije smanjivši kreditni rejting zemlje zbog ukupnog tereta kineskog državnog i korporativnog duga.

Ministar je rekao da je državni dug krajem 2017. godine blago opao u odnosu na godinu ranije kao rezultat stope godišnjeg ekonomskog rasta.

Američka agencija napominje da Sjao nije pomenuo zaduživanje privrednih subjekata koje čini najveći dio ukupnog bremena kineskog duga, za koji se procjenjuje da je porastao na 270 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je, kako dodaje, visok nivo za zemlju u razvoju.

Saglasno propisima o dugu i budžetu “u potpunosti smo sposobni da obezbjedimo da ne bude sistemskog rizika”, poručio je kineski ministar finansija.

Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

BIRS

FIRS

ORS